Menu

Janine Jansen is onze nieuwe ambassadeur!

Woensdag 19 augustus 2020

We hadden het al voorzichtig aangekondigd in een van onze nieuwsbrieven, maar nu is het een feit: topvioliste Janine Jansen is met ingang van het nieuwe seizoen Ambassadeur van Concertpodium Soest! Het spreekt vanzelf dat wij daar zeer blij mee zijn en we hopen dat Janine, geboren en getogen in Soest, een extra publiekstrekker voor ons podium zal blijken te zijn. Ze verkeert overigens in goed en bovendien prettig gezelschap van vier mede-ambassadeurs, te weten onze Soester 'cultureel pleitbezorger' Bert Smit, Radio4-presentator Ab Nieuwdorp, NMF-directeur Manon Veenendaal en onze eigen burgervader Rob Metz.

Janine Jansen heeft een internationale carrière opgebouwd door optredens met tal van befaamde orkesten en dirigenten en een zeer groot aantal goed ontvangen cd-producties. Daarnaast is ze ook actief op het terrein van de kamermuziek en was ze gedurende dertien jaar artistiek leider van het jaarlijkse Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Als waardering voor al haar werk kreeg zij in 2018 de Johannes Vermeerprijs, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, toegekend. Ze werd door de jury geprezen voor haar uitzonderlijke muzikale interpretaties, haar inzet voor het vak van violist en ook als rolmodel voor jonge musici.
Janine Jansen komt uit een muzikale familie in Soest. Haar vader Jan Jansen speelt orgel, klavecimbel en piano. Hij was van 1987 tot en met mei 2011 organist van de Dom van Utrecht, waar haar grootvader van moederskant Maarten Kooij gedurende twintig jaar als cantor de kerkmuziek leidde. Hij organiseerde een concertserie op de zaterdagmiddag, waarin zijn kleindochter ook optrad. Haar oom is de bas Peter Kooij, haar moeder Christine Jansen-Kooij zingt eveneens (sopraan) en haar oudere broers zijn de klavecinist David Jansen en de cellist Maarten Jansen.
Janine begon op haar zesde met vioolspelen bij de bekende docente Coosje Wijzenbeek en ze speelde destijds ook bij de Fancy Fiddlers. Aan het Utrechts Conservatorium was ze leerlinge van onder anderen Philipp Hirshhorn en ze studeerde in 1998 af met de hoogste onderscheiding. Een jaar daarvoor debuteerde ze in het Concertgebouw in Amsterdam. Sinds 1998 maakt ze deel uit van het ensemble Spectrum Concerts Berlin onder leiding van Frank Dodge. En...jazeker: in de beginjaren van ons podium heeft ze ook bij ons geconcerteerd!

Nieuwsoverzicht

Contact

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

info@concertpodiumsoest.nl

Sociale Media

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief