Menu

Programma Chimaera Trio

Zondag 21 mei 2023

Het programma van het concert van het Chimaera Trio op 28 mei 2023 staat hieronder. Het programma heet Sprachlose Lieder. Een toelichting staat helemaal onderaan.

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847)
Drie Lieder ohne Worte
- Allegro non troppo, op. 53 nr. 2
- Presto agitato, op. 30 nr. 4
- Andante con moto op. 38 nr. 6 “DueM”

Gustav Mahler (1860-1911)
Vijf liederen
Uit: Lieder eines fahrenden Gesellen:
- Ging heut’ Morgen übers Feld
Uit “Des Knaben Wunderhorn”
- Ablösung im Sommer
- Der Tamboursg’sell
- Rheinlegendchen
- Urlicht

Max Raabe (1962)
Du weißt nichts von Liebe
Mein kleiner grüner Kaktus (Reisfeld / Comedian Harmonists)

Pauze

Richard Wagner (1810-1883)
Uit: Tristan und Isolde
- Vorspiel
- Duet “O sink hernieder, Nacht der Liebe”
- Prelude tot de derde akte
- Isoldes Liebestod

Antônio Carlos Jobim (1927-1994)
Garota de Ipanema

Jacques Brel (1929-1978)
Le chanson des vieux amants

Onder het motto Sprachlose Lieder klinkt een programma vol oorspronkelijk vocale muziek. Het bewerken van liederen voor een instrumentale bezefng, zonder tekst dus, is een eeuwenoude tradige, die de musici uitdaagt om zonder woorden een verhaal te vertellen. Alle bewerkingen zijn van de hand van de pianist van het trio: Laurens de Man.


Mendelssohn muntte uit in het genre “Lied ohne Worte”: liederen zonder woorden, oorspronkelijk voor piano solo. De luisteraar mag gissen naar de themagek, terwijl Mendelssohns prachgge gelaagde schrijfwijze in het piano-origineel bijzonder geschikt is voor een bewerking voor drie spelers.

Mahler werd bekend als componist van megalomane symfonieën, maar hij schreef ook tal van ingeme liederen met pianobegeleiding. Zijn meest geslaagde liederen bewerkte hij voor zang en orkest, en sommige vonden uiteindelijk hun weg naar zijn symfonieën, waar ze, met of zonder zang, werden opgeblazen tot symfonische proporges. Het arrangement dat het Chimaera Trio speelt houdt het midden tussen deze uitersten.
 

Wagners iconische opera’s, die hij zelf liever “muziekdrama’s” noemde, waren reeds gjdens zijn leven wereldberoemd en verschenen al snel in allerlei transcripges. In deze trioversie van Tristan und Isolde klinken de hoogtepunten uit het verhaal: hoegenaamd een uit de kluiten gewassen “lied zonder woorden”. De gloedvolle, vurige, geestrijke en bijna verterende intensiteit van deze muziek misstaat niet op een Pinksterdag.

En natuurlijk kunnen luchtige arrangementen van songwriters Max Raabe, Tom Jobin en Jacques Brel in dit programma Sprachlose Lieder niet ontbreken!

Bestel hier je kaarten

Nieuwsoverzicht

Contact

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

info@concertpodiumsoest.nl

Sociale Media

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief