Menu

Syrène Saxophone Quartet: het was genieten

Woensdag 13 december 2023

Zondag 10 december 2023 heeft het Syrène Saxophone Quartet met een veelzijdig programma opgetreden in De Rank. De vele bezoekers hebben genoten van de diversiteit in de muziek


Allereerst werd het stuk ‘Le Tombeau de Couperin’ van Ravel uit 1919 in een arrangement van Christoph Enzel gespeeld. Het stuk zelf volgt de typische barokmuziekvorm in een jasje van Ravel. Achtereenvolgens kwamen de onderdelen Prelude, Forlane, Menuet en Rigaudon, elk in een eigen tempo aan de orde.Aansluitend werd het recente werk ‘The Waves’ uit 2020 van Jacob TV gespeeld. Dit stuk isin opdracht van het Syrène Saxophone Quartet gecomponeerd en omvat vier gedeeltes, waarbij de sensaties van dauwdruppels, het maanlicht, water en dromen om over bruggen te gaan ons volledig omvatten; de golven waren voelbaar

Na de pauze liet het kwartet een heel ander geluid horen met het bekende stuk ‘An American in Paris’. Het kwartet had Gerswhin’s stuk al eerder gespeeld in een orkest, waarin voor de saxofoon een klein aandeel is weggelegd. Annelies Vrieswijk, een voormalig lid van het ensemble, heeft voor deze muziek een heel geslaagd arrangement gemaakt. Alle vier de saxen kwamen uitgebreid aan bod tijdens het spelen en bootsten de straatgeluiden in het Parijs van begin twintigste eeuw na.


Na een toelichting van Douwe Eisinga, die ‘Block Attack’ in 2019 in opdracht van het kwartet heeft gecomponeerd, werd het concert afgesloten. Deze titel staat voor een ‘writer’s block’, waar ook componisten mee te maken hebben als er geen duidelijk omschreven verhaal is om naar toe te werken zoals vaak met instrumentele muziek. Douwe Eisinga heeft dit probleem opgelost door eerst de vorm van het stuk op papier te zetten en daarna de blokjes van de compositie in te vullen. Door elke dag een blokje met 15 seconden muziek te vullen, is Block Attack, als legoblokjes met de namen Stick, Arch en Jumper ontstaan.


Na het spelen van deze compositie kregen zowel Femke IJlstra (sopraansax), Lisa Schreiber (altsax), Marrich Noordman (tenorsax) en Aukelien Kleinpenning (baritonsax), evenals de componist Douwe Eisinga een daverend applaus.


Als afsluiting van het concert verrasten de dames nog met twee prachtige nummers met kerstmuziek. Kortom: Het was genieten.

Nieuwsoverzicht

Contact

Vragen? Neem gerust contact met ons op!

info@concertpodiumsoest.nl

Sociale Media

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief